diumenge, 25 d’abril del 2010

Si Jaume I alçara el cap...


Hi havia una vegada un rei que li deien Jaume I. Aquest rei l'any 1.261 va jurar "Els Furs" davant les Corts Valencianes. Els Furs s'originen amb "els costums", sèries de normes de vida comuna i ordenació de la ciutat de València. També s'incorpora un tribunal instaurat pels regnes moros, el Tribunal de les Aigües.
Jaume I promulga un privilegi al nou regne, pel qual tots els successors del monarca també hauran de signar "Els Furs" a València, en un mes del començament del seu regnat, i així va ser fins que l' any 1.707, Felip V promulga el decret de Nova Planta, després de que la major part dels valencians havera donat suport a l'Arxiduc Carles en la guerra de Successió. Els decrets van significar la fi de tot el sistema legislatiu i polític valencià. Els funcionaris els nomenaven des de Madrid, el valencià va estar prohibit com a llengua en l'administració, ensenyament i la predicació.

Cristina Fayos Fenollar


P.D.: Hui dia 25 d' abril els i les valencianes celebrem una derrota, la de "La batalla d'Almansa"(curiós celebrar una derrota), oficialment és el dia de les Corts Valencianes, és la institució que ens representa com a poble. Rememorant aquesta derrota perduren dites com:

- Lladres que entreu per Almansa
no sou lladres de saqueig
que ens poseu la cova en casa
i des d'ella governeu.

- De ponent, ni vent ni gent, ni casament.

- Quan el mal ve d' Almansa, a tots alcança.

Marian Llàcer Pla

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada