diumenge, 7 de març del 2010

Preparant l'eixida al Montcabrer


Com bé vaig escriure a una de les notes que vaig fer arribar als pares i les mares de 5è i 6è, que els alumnes coneguen la terra on viuen "és el primer pas per poder començar a estimar-la". Qui coneix, respecta; i qui respecta, estima. Aquesta és la idea, el leiv motif que m'empeny a organitzar tota mena d'eixides amb els alumnes de l'escola, especialment relacionades amb la natura i el territori.

Durant el curs 2007-2008 les classe de 2n i 3r cicle ens acostarem fins Beniatjar per enfilar la serra del Benicadell fins la casa dels guardes. L'eixida era exigent i, només un grup d'alumnes de 3r cicle -els qui van voler-, continuaren el camí cap al cim amb Pedro (6è), Àngela (5è) i jo mateix, mentre la resta de "l'expedició" es quedava a una zona recreativa a tocar de la casa dels Guardes. Finalment, degut a l'escarpada forma del cim del Benicadell i el gran nombre d'Alumnes que van voler continuar, per seguretat vam decidir d'agafar el desviament cap a la cava del Benicadell. Tinguérem el temps just per admirar la bellesa d'aquesta construcció, testimoni silenciòs d'una vida i un temps que ja no existeixen, i contemplar en silenci el magnífic paisatge de la Vall d'Albaida, abans d'iniciar la tornada cap a Beniatjar. L'eixida va concloure amb la visita a la vila d'Otos, on una amable jove ens féu de guia per la ruta dels rellotges de sol.

L'any passat, férem dues eixides ben especials. A l'octubre de 2008, ens acostàrem amb els i les alumnes de 2n i 3r cicle fins a la ciutat de València per fer un tomb pel casc antic i conèixer la seua història. Era el nostre petit homenatge al Rei en Jaume, en el seu 800 aniversari (1208-2008). Uns mesos després (febrer'09) els i les alumnes de 5è i 6è s'enfilaren fins a la Covalta, un dels paratges més emblemàtics de la comarca, per conèixer la cova i la serra que dóna nom a la nostra escola. Fou, també, una excursió deliciosa i constructiva.

Ara, és el torn del Montcabrer i de l'emblemàtica serra Mariola. Si tot va bé, el dia 17 de març els i les alumnes de 5è i 6è, Marian (mestra d'Infantil 5 anys de l'escola) i jo mateix, agafarem el tren Xàtiva-Alcoi de bon matí per acostar-nos a Agres. Un cop hi baixem, ens espera una llarga travessia que ens permetrà de creuar la serra Mariola de nord a sud. Al llarg d'aquesta exigent i entranyable passejada, recorrerem sendes enigmàtiques, admirarem el Santuari de la Mare de Déu del Castell i la Cava Arquejada, tractarem de fer el cim d'una de les muntanyes més emblemàtiques del País Valencià i travessarem el majestuós barranc del Cint, que ens permetrà d'arribar a Alcoi a boqueta de nit, des d'on agafarem, novament, el tren Xàtiva-Alcoi, que ens retornarà cap a Albaida. Serà, de nou, una eixida que els alumnes no oblidaran mai. L'experiència els permetrà de conèixer una mica millor el País on viuen i, potser, quan siguen grans, gràcies al Montcabrer i la serra de Mariola, també se l'estimaran com ho faig jo.

Didac Botella i Mestres

PD: Si voleu saber més al voltant de la nostra ruta feu clic a l'enllaç que incloc una mica més avall. És un document .pdf on una colla excursionista narra la seua particular travessia Agres-Montcabrer-Alcoi. L'única diferència és que nosaltres, en principi, seguirem l'itinerari marcat en punts verds (que coincideix amb la GR-7) i no la drecera per la qual optaren els excursionistes, marcada en punts blaus.

http://www.uv.es/cantaree/Fitxes%20excursionistes/21-Montcabrer.pdf

4 comentaris:

  1. M´agradaria felicitar-te per tot l´esforç que fas pels xiquets i xiquetes de l´escola Covalta. Aquesta eixida de segur que els valdrà més que moltes classes de Coneixement del Medi.

    Carmen

    ResponElimina
  2. Sempre tens molt bones idees, de segur que els xiquets i xiquetes del Covalta i jo mateixa a més d´apendre moltes coses,ho passarem d´allò més bé aquest dia.

    Marian

    ResponElimina
  3. L'eixida al Montcabrer....per als xiques un èxit,i per als profes??
    No tingueu ninguna foto per ahi?

    ResponElimina
  4. Molt bon treball espere que contineu aixina, estic d'acord en que aprendran més aixina que en moltes classe de Coneiximent del Medi.
    Per favor contineu fent aquestes coses

    ResponElimina