divendres, 25 de març del 2011

Xàtiva i l'Estret de les Aigües hauran d'esperar...



Hem d'estimar la pluja, fins i tot quan aixafa les il·lusions de mestres i alumnes. Que ningú no lamente l'aigua; ans al contrari, que tothom la venere, encara que no siga oportuna. Avui era el dia que, ara fa un mes, triàrem per fer una excursió ben especial amb els i les alumnes de 3r cicle: Xàtiva i el paratge natural de l'Estret de les Aigües. Ho teníem tot previst: bitllet de tren, itinerari, visita guiada al Museu de l'Almoïna i al Castell de Xàtiva... Ahir però, després d'una setmana de pluja, decidírem d'ajornar l'eixida. I, no cal dir que ha estat una decisió del tot encertada: després d'una nova nit passada per aigua, ens hem tornat a aixecar amb pluja.


Nosaltres però, podem ajornar l'eixida i, en canvi, la serra, les plantes, els embassaments... no poden esperar. Per tant, benvinguda siga la pluja: li cedim el torn a l'aigua amb tot el respecte i coordialitat que es mereix el líquid que ens permet la vida. I nosaltres tractarem de fer l'eixida el proper 8 d'abril seguint al peu de la lletra l'itinerari que ja us férem arribar, que podeu consultar al bloc, fent clic davall d'aquesta mateixa entrada on posa Més informació.


El tren, la història, la natura... No patiu: el dia 8 d'abril en podrem gaudir. I, mentrestant, que la nostra prepotència humana no ens faça oblidar la nostra fragilitat, la nostra absoluta dependència envers una cosa tant senzilla i bàsica com l'aigua. Hem de transmetre els i les alumnes el respecte cap a la natura i, especialment, cap a l'aigua, font imprescindible -mai més ben dit- de la vida al nostre planeta. I si la pluja ens desmunta un pla magnífic, estarem contents igualment i la rebrem amb alegria: seria injust i dèspota renegar de la nostra mateixa esència. Més ens valdria no oblidar que un 70% del nostre cos és aigua.

Didac Botella i Mestres

 

ITINERARI I INFORMACIONS D'INTERÈS


1r. Eixida des de l’estació de trens d’Albaida.


El tren arriba a Albaida a les 9:34am. Així doncs, per evitar imprevists, els i les alumnes hauran d’estar a l’estació deu minuts abans; és a dir a les 9:25 del matí.


2n. Estació de Xàtiva-Museu de la ciutat.


Arribarem a l’estació a les 10:06 del matí. La primera parada que farem serà a la mateixa estació per observar i explicar el monument que recorda les víctimes del bombardeig feixista que l’Aviazione italiana féu l’any 1939, tot assassinant un centenar llarg de persones. Després, farem un tomb pel casc antic de Xàtiva i ens acostarem al Museu de la ciutat per fer un petit recorregut i contemplar, entre d’altres coses, el retrat cara avall de Felip V. Durada aproximada: 1’5 hores.


3r. Museu de la Ciutat-Castell de Xàtiva.


Després d’una breu visita al Museu, seguirem contemplant els carrers més importants de Xàtiva –església, antic hospital, plaça del Mercat...–, tot acostant-nos a l’Albereda des d’on agafarem el trenet urbà amb el qual ens enfilarem fins al Castell. Un cop siguem a dalt, contemplarem la fortalesa i esmorzarem Durada aproximada: 1’5-2 hores.


4t. Castell de Xàtiva-Casa de la Llum (Estret de les Aigües)


El trenet ens baixarà de nou fins a l’Albereda, des d’on començarem el recorregut per l’Estret de les Aigües. Al llarg del recorregut farem petites aturades per descansar una mica, contemplar el paisatge i explicar coses relacionades amb la flora, la fauna i la història dels paratges per on discorre el nostre camí fins arribar a la Casa de la Llum. Durada aproximada: 1’5-2 hores.


5è. Casa de la Llum.


En aquesta antiga estació hidroelèctrica, rehabilitada per a un ús recreatiu, farem el merescut dinar. Després de recobrar forces, tindrem temps d’esplai per gaudir del paratge i fer diferents activitats. Durada aproximada: 2 hores.


6è. Casa de la Llum-Estació de Genovès-Estació d’Albaida


Finalment, creuarem el riu per una passarel·la i ens acostarem cap a l’estació de Genovès, des d’on agafarem el tren a les 18:04, que ens permetrà de tornar cap a Albaida d’una manera pausada i tranquil·la, amb temps per a que cadascú puga reviure l’experiència dins seu. L’arribada a Albaida és prevista a les 18:28.


ALTRES INFORMACIONS D’INTERÈS:


  • Els i les alumnes cal que porten calçat i roba adients i una motxilla mitjana per poder portar les coses còmodament.
  • Els alumnes hauran de portar l’esmorzar, el dinar i alguna cosa per picar durant el recorregut i compartir amb els i les amigues. El “menú” ha de consistir en: 2 entrepans mitjans, 2-3 peces de fruita –plàtans i pomes, sobretot– i fruits secs. Tots i totes hauran de portar aigua suficient –mig litre com a mínim–.
  • Està terminantment prohibit que els alumnes porten mòbil, música o PSP i similars.
  • Jordi –tutor de 4t–, xativí de naixement, ens acompanyarà per fer de guia a Jose Fernando –6è– i a Didac –mestre d’Educació Física–.

4 comentaris:

  1. Així és la mare natura, de segur que ho ha fet per a estar més guapa quan aneu a vore-la.
    Nosaltres com a fills i filles no tenim massa en compte les seues necessitats. Com a bona mare, massa bé es porta.

    Marian

    PD: Llàstima que els xiquets i xiquetes d'infantil no hi puguen anar. De segur que estan desitjant fer-se majors per a que mestres com vosaltres els acompanyeu.

    ResponElimina
  2. Didac , a cada nota informativa o escrit, es com un tex lliterari , com feia en el seu dia el professor Tierno Galván, els seus bandos d`alcaldia, eren textos per a gaudir llegint-los. Enhorabona. S.

    ResponElimina
  3. Abans quan plovia el llaurador es quedava a casa i encetava un altra tasca que tenia pendent, sabent apreciar tot el be de la pluja.Ara, quan plou,i no vull dir res quan neva, sembla una catàstrofe:una festa que no es pot celebrar,un partit de futbol al que no podem acudir,una excursió anulada...Ino som capaços de seure i disfrutar-la.

    ResponElimina
  4. Gràcies als tres per uns comentaris tan meravellosos. Completen l'escrit d'una manera preciosa i m'omplen de goig. Gràcies de tot cor.

    Didac

    ResponElimina