diumenge, 18 de desembre de 2011

Per Nadal, cada ovella al seu corralLa festa de Nadal és, sense cap mena de dubtes, la celebració més inevitable i consagrada d’entre totes les que s’organitzen a l’escola. És -no cal dir-ho- una festa marcadament religiosa. Tanmateix, fins i tot jo -que estic radicalment en contra de l’ensenyament de qualsevol religió a l'escola pública- no hi veig cap intenció adoctrinadora en la celebració: els xiquets i les xiquetes -i també els pares i les mares- estan molt més pendents dels regals i de tot allò que envolta la festa que no pas del seu origen cristià. A més a més d’aquesta desafecció religiosa, hi ha un altre reclam que explica la celebració massiva del Nadal als centres educatius: la seua atractiva iconografia. I és que, més enllà d’allò que simbolitza, té un encant "visual" indiscutible: els tres Reis de l’Orient, la decoració d’arbres i parets, el pessebre... Els motius nadalencs són una font inexhaurible d’inspiració per fer manualitats.

Pessebre de l'escola Covalta
I, en això estem embolicats a l'escola! Certament, les setmanes prèvies a les vacances de Nadal són frenètiques per a mestres i alumnes. I és que NO PAREM! Ja fa dies que la música que ens acompanya entre hores té un marcat to nadalenc i, des de la setmana passada, llueix a l'entrada de l'escola el nostre cassolà i simpàtic pessebre, elaborat amb materials reciclats pels i les alumnes de 1r.  D'altra banda, als diferents cicles bullen les activitats! A Infantil, ja fa dies que decoraren el seu passadís amb estrelletes voladores elaborades pels mateixos alumnes, que també han dissenyat unes campanes de Nadal d'allò més boniques. I porten més d'una setmana assajant les Nadales a l'Antic Institut. De segur que ens tornaran a deixar bocabadats amb les seues veuetes! A 1r cicle la mestra Maria ha elaborat artesanalment un magnífic arbre de Nadal amb una mena de butxaques per a que els i les alumnes de 1r hi deixen regalets. I tots i totes les alumnes del cicle han ajudat a decorar les classes i el passadís amb els seus dibuixos d'aquarel·la, ceres i enganxines de colors. Els alumnes de 2n cicle també han decorat les seues classes amb motius nadalencs i l'alumnat de 5è i 6è, comandats per Jose Fernando, ha fet un treball de recerca de dites i refranys nadalencs per fer-ne cartells i penjar-los al passadís. Mentrestant, Pau s'esforça per enllestir les Nadales que els i les alumnes cantaran durant el Festival de Nadal. I jo? Des de principis de desembre estic assajant uns "gags" nadalencs amb els i les alumnes de 3r cicle. La cosa està un poc verda però l'experiència em diu que he de confiar en la mestria i l'enginy dels i les alumnes. I si, finalment, alguna història no acaba de quallar, estarem més que tranquils perquè ja ho diu la dita: qui fa el que pot, no està obligat a més!

Passadís d'Infantil decorat amb estrelles "voladores"

Tenim per davant una setmana d'allò més apassionant. Dimarts, Infantil i 1r cicle visitarem el Tirisiti d'Alcoi; dimecres celebrarem el Festival amb les nadales, els muntatges teatrals i una sorpresa sonada que tancarà la festa; dijous l'escola semblarà més una sala de festes -amb discoteca inclosa!- perquè tots els cicles tenen pensat d'avançar la celebració de Cap d'Any i fer un cotilló a les classes. I els mestres i les mestres també farem festa eixe dia perquè anirem a Ontinyent per fer el dinar de Nadal. Per això, abans que comencen les vacances i, com diu la dita, "cada ovella se'n vaja al seu corral", us desitge, en nom de tots i totes les mestres de l'escola, que gaudiu amb nosaltres d'aquesta setmana tant especial i que passeu unes festes d'allò més divertides. 

Bon Nadal a tothom!

Didac Botella i Mestres

2 comentaris:

  1. El naixement que hi ha a l'entrada de l'escola l'han realitzat els xiquets i xiquetes de 1r de primaria.
    Marian

    ResponElimina
  2. Oído cocina! Ara ho arregle! Quin control de les coses, xe!

    Didac

    ResponElimina