dijous, 7 de juny de 2012

Una escola de llegenda


El grup "llegendari"
“El més gran dels incendis comença amb una insignificant espurna”, resa un aforisme xinès. A l’escola, sovint, passa una cosa semblant: els projectes més extraordinaris solen nàixer d’una minúscula idea o d’una conversa improvisada. I, un cop salta l’espurna creativa, l’incendi pedagògic avança d’una manera incontrolada, tot fent nàixer de les seues flames les més insospitades activitats. Això mateix ens ha passat als mestres de 1r cicle de l'escola amb el nostre últim projecte: les llegendes valencianes.

Portada del llibre
Ha estat, indiscutiblement, el projecte sorpresa d'enguany. A finals de febrer, seguint el llibre “Llegendes valencianes” de Víctor Labrado, Maria, Pau i jo mateix dissenyàrem, sense saber massa bé com i guiats per la màgia de les il·lustracions i les històries, un seguit d'activitats relacionades amb diferents èssers mitològics de la nostra tradició oral que, poc a poc, es convertiren en un projecte extraordinari vinculat a l’àrea de plàstica, en el qual, l’escriptura, les manualitats, el dibuix, la literatura, el teatre i, fins i tot, el cinema, hi tenien cabuda.

L'Home dels Nassos a l'escola!
El nostre primer "convidat" fou l'Home dels Nassos, enigmàtic personatge que té tants nassos com dies li queden a l'any. Després fou el torn de la Bubota, un fantasma que, com bé han aprés els i les alumnes, pot ser molt "humà". La següent aparició fou la temuda Quarantamaula, criatura diabòlica que s'emporta els xiquets i les xiquetes que no fan cas. I, finalment, aparegueren els Nyítols, uns éssers microscòpics que entren per l’orella i fan oblidar-ho tot perquè rosseguen la memòria, “que és la part més dolça del cervell”. I si no, que li ho pregunten al nostre director, al qual, li vam haver de practicar a l'escola una operació d'extracció de Nyítols d'urgència! Al llarg del projecte, tots els alumnes de 1r i 2n van escriure els seus pensaments i curiositats al voltant de les històries i elaboraren diferents manualitats, com un Home dels nassos de fang o una titella de la Quarantamaula. Una experiència d’allò més transversal que va concloure amb el visionat del clàssic japonès de dibuixos animats El viatge de Chihiro, una magnífica pel·lícula on apareixen tota classe d’éssers mitològics del Japó.

Auscultant el cap de Jesús en busca de Nyítols
Ha estat un èxit rotund. Els i les alumnes han gaudit d'allò més al llarg de tot el projecte, embadalits per uns éssers i unes històries que tant prompte despertaven la por com una irrefrenable curiositat. Allò que ni alumnes ni pares ni mares podien imaginar era que el mateix Víctor Labrado apareixeria una nit per l’escola i compartiria amb tots nosaltres una vetllada nocturna per acomiadar aquest projecte tant emotiu. La veu i la presència solemnes de Víctor, les explicacions dels xiquets i les xiquetes, les anècdotes de casa, el deliciós sopar que compartírem entre converses i somriures... Un comiat de llegenda que ha tingut un premi inesperat: la publicació en 1a plana de l'experiència al suplement AULA del diari Levante-EMV el passat 6 de juny. Qui dóna més?
 Pau, Maria i Didac

Víctor Labrado signant llibres
NOTA: Podeu veure més fotografies fent clic on posa Més informació 


Una Bubota a la classe!
Sopar "llegendari"
Construint les Bubotes
La sala, de gom a gom!
Chihiro i els "Nyítols" japonesos
La Bubota "Covalta" i el seu autor
Últims retocs de les Quarantamaules
Quarantamaules de 1r
Dibuixant els "Nyítols"

2 comentaris:

  1. Com es veu amb les fotos ho vau passar d'alló més bé teballant en el projecte i la culminació va estar la nit del divendres. Va ser una nit màgica on els pares van veure la implicació dels seus fills i l'interés que demostraven, vam conèixer a Victor Labrado que ens va introduir en el seu mon de llegenda.Crec que fins Víctor es va sorprende de l'ambient que allí es va crear i fins i tot vam veure una bubota (cosa que no és gens fàcil).Enhorabona a tost per l'experiència única.

    ResponElimina
  2. Fou una vetllada inoblidable, certament. La nit, les llegendes, presència de Víctor, la curiositat dels i les alumnes, la bubota de Juanjo, el magnífic sopar que preparàreu els pares i les mares... Era la cloenda que mereixia un projecte tant divertit i entranyable. Gràcies pel vostre suport!

    Didac

    ResponElimina