dissabte, 8 de maig del 2010

El dels ulls blaus.

Si escric: Mohammad Abu Abdallach Ben Hudzäil al Sähuir, a la majoria no ens diu res llegir aquest nom tan llarg, si dic Al-Azraq, ja pareix que al menys a la gent d´Albaida ens sone com a poc a una filà de moros.
Al-Azraq, és la paraula que utilitzaven per a nomenar a aquest cabdil mudèjar: el dels ulls blaus. Nascut a Alcalà de la Jovada (1208), son pare era valí (càrrec administratiu, eren els governadors d'una provincia o part d'ella), sa mare era cristina. Arribà a convertir-se en el senyor mudèjar més famós del s.XIII. Tingué la confiança i amistat del rei JaumeI.
Davant el maltractament als sarraïns i l'incompliment d'acords pels monarques cristians, els mudejars es revoltaren. La primera revolta va ser l'any 1244, Al-Azraq controlava els castells d'Ambra (Pego), Alcalà i va pendre el de Xàtiva, Dénia i Alacant, amb l' ajuda de Granada i d'Alfons X de Castella. En la segona revolta va acabar derrotat degut a la traició del seu conseller , Jaume I que era tot un cavaller, per la seua antiga amistat no l'empresonà i l'obligà a exiliar-se.
A la tercera revolta dels mudèjars, amb l'exercit comandat per Al-Azraq des de l'exterior cap Alcoi, en els seus antics dominis (Alcalà, Benissili, Pego, Benigànim o Benissulema). Alcoi fou defensada per quaranta cavallers que arribaren de Xàtiva i derrotaren a mort a Al-Azraq.
Els seus fills en un contraatac aconsegueixen Alcoi i Xàtiva. La revolta s'estengué per tot el regne i l'exercit musulmà destruí Llutxent i avançà per la Vall d'Albaida. Mentrestant Jaume I es posà malalt i mor el 27 de juliol de 1276.
Segons Labrado, Al-Azraq està soterrat en un castell de la Mariola, allí hi ha un tresor. Un dia a l'any el sol assenyala on està aquest amagat.


Marian Llàcer Pla

P.D.: Alguns autors atribueixen la festa dels moros i cristians a la remmemoració d'aquestes revoltes.
He llegit que va morir a principi d'aquest mes de maig, per això he fet l'escrit.

1 comentari:

  1. És interessant conèixer la nostra història per estimar la nostra terra.
    El dia que vulgues, comencem per Biar a provar sort a veure si ho trobem.

    ResponElimina